Guild irányelvek és útmutató a raideléshez nálunk

Az Elemental Gankery első sorban egy mythic raider guild. A szabályok és elvárások nagyrészt azt próbálják elérni, hogy aki raidelni jött hozzánk az jól érezze magát és szinvonalasan tölthesse el az erre szánt időt.
 
 A két legfontosabb szabály:
 - A calendar használata kötelező és ez az egyetlen módja a raidjelentkezésnek. Accept ha elejétől végéig itt tudsz lenni a raiden. Decline ha nem. Tentative abban az esetben ha nem egyértelmű a helyzet, de ilyenkor mindig értesítsd a vezetést előre, hogy miért nyomtad ezt. (Késel, nem tudsz maradni végig stb) Discord üzenet lenne a legjobb erre. A raidek mindig ki lesznek írva időben, mindenképp nyomj rájuk valamit, inviteden ne maradjon senki.
 - A raid invite 7:45kor kezdődik. 8:00kor indulni szeretnénk egy kész setuppal az aznapi első bossra. Ne késs! Amennyiben mégis így alakul, értesíts minket, hogy mikorra várhatunk.  Azok az acceptek vagy invitedek akikről nem tudunk semmit raid elején nagyon megnehezítik a haladást. A többiek idejét húzod és lesz egy csomó ismertetlen a setup összerakásakor, illetve, ha rosszul jön ki, akkor jobb tudni előre, hogy a progress fightra nélkülözhetetlen két ember nem is fog megérkezni és ne is várjunk ott az egész csapattal rájuk, vagy akár csak nem lesz elég dps vagy healer. Ha jelzed akkor tudunk rá reagálni, szerzünk embert aki beugrik vagy helyettesít, vagy lefújjuk az egészet aznapra még időben.
 
 Az EGben ez a két szabály lenne az alapja minden raidelésnek, mert ezek nélkül elindulni sem tudunk. Ezek nem teljesítése hamar a raid csapatból való kieséshez vezet. Ha ezek megvannak akkor jöhetnek a raid minőségét elősegítő dolgok.
 
 Raid szabályok:
 Ez már talán egy klisé mindenhol, de a raidre felkészülten érkezz. Megpróbáljuk azt is leírni minden ponthoz hogy miért, hátha úgy könnyebb megérteni a szükségességét és teljesíteni.


 - Tudd, hogy hova jössz be, készülj fel a lehetséges bossfightokból taktika téren. Ez magában foglalja a megfelelő gear és talent összeállítást is. Rengeteg idő minden raiden egy új ember vagy csere miatt az egész taktikát elmondani a bossokon. Ezt kikerülhetjük azzal, hogy felkészülten érkezel és már csak annyit kell elmondani, hogy a mi taktikánk szerint a kék tüzet az x-re viszed és nem azt hogy mi is az a kék tűz és mikor jön. A talent és gear ugyanilyen fontos, log oldalakon és class forumokon/discordon meg lehet nézni melyik bossra mivel érdemes érkezni, hogy a legtöbbet hozzd ki a classból és ne ott kelljen neked ezt elmagyarázni 5 tryal később, hogy miért kevés ami kevés, vagy miért halsz meg mikor ott a talent rá. Továbbá mindekitől szeretnénk elvárni, hogy role és gearhez képest maximálisan vegye ki a részét minden fightból, az EG nem egy free boost szolgáltatás, később neked sem kell várnod másokra ezen okokból.


 - Enchant, gem, consumable. Minden contentre lesz részletes szabálya a guildnek ezekre, de előre annyit biztosan tudunk mondani, hogy mythicre az összes elérhető upgradeből a maximum kell. Nagy kaja, nagy flaska, nagy gem, nagy poti, nagy encha stb.
 Minden kis plusz számít. Ha mindenkin ott van az összeadódik rendesen, pláne kieg elején amikor a fix statos bonuszok a saját statjaidhoz képest magasak. Tudjuk ekkor a legdrágább minden, de ilyenkor segít a legtöbbet is.  Ismét mondanám, a guild nem boost szolgáltatás, ahol kötelező ott mindenki hozza a megfelelő dolgokat. Ha 19 másik meg tudja tenni és velünk akarsz raidelni akkor te is. Ha drága kérj kölcsön, farmolj, vagy szedd össze magadnak.  Sokan tudnak seígteni a guildben, de ez ne raid időben történjen. Továbbá a guild ha teheti és lesz rá mód akkor igyekszik seígteni amivel lehet, feast, cauldron akármi amit éppen a content enged.


 - Discord. Jelenleg discordot használunk a raiden való kommunikálásra, ez mindenkinek kötelező raid alatt. Progressen az RL beszél és akinek van feladata vagy ki van osztva a fighton. Trash és egyéb helyeken bármikor mehet a jó hangulatú beszélgetés ameddig ez nem megy a haladás vagy akár a takarítás/farm rovására. Semmi jónak nem vagyunk az elrontói, de haladni is szeretnénk közben, ameddig a kettő megfér egymás melett nem látjuk akadályát. 


 - Chat. Raid chat olvasása kötelező raid alatt. Itt is lesznek hasznos információk a fightra vonatkozóan. Ezért kérnék mindenkit hogy a raid chatre csak a raid számára hasznos dolgokat írja amit mindenkinek olvasnia kell hogy haladjunk. Minden más beszélgetésre a guild chatet használjátok raid alatt. Itt lehet csevegni, viccelni, itt mehet a smack talk, vagy a social cucc. A raid chat maradjon tiszta és csak a fontos jöjjön oda. Húzd ki külön ablakba, hogy bármikor vissza tudd nézni mit írtak ide, mi volt a leosztás, melyik jel a te groupod stb.


 - Trash. Igen ebben a guildben a trashen való részvétel is kötelező és benne van a raid időben (A kezdő setup vagy aki odaért időben trashel az első bossig, ha meghal az a setup megy tovább trashelni lootosztás alatt és a következő bosshoz érve lesznek cserék, tehát ha bejöttél egy bossra akkor addig van dolgod ameddig a következő bosshoz oda nem értünk.), ha valami mást szeretnél csinálni ott a szünet, ami fél időben van és 10-15 perc szokott lenni, vagy kérj cserét és menj ki.


 -Loot: BFAban personal loot lesz csak, tehát mindenkinek külön esik a loot, de amennyiben arra a slotra van magasabb ilvled már akkor tradelhető az item a raid groupon belül. Erre továbbra is loot council lesz, ami eldönti hogy ez hova is megy, még akkor is ha az illetőnek ez upgrade lenne. Ez igaz a trash dropokra is. Erre RCLootCouncil addont fogunk használni, ahol minden egyben látszik és könnyű kezelni. Ez az addon KÖTELEZŐ mindenkinek aki akármilyen guild raiden részt kíván venni. Rengeteg évnyi tapasztalatunk van ebben a lootosztási formában és egy elég jól kidolgozott pontozási formánk is sok szempont szerint. Erről részeltesen majd első raideken vagy külön akit érdekel. Amennyiben valakinek ez nem fér bele sajnos az dealbreaker, ehhez ragaszkodik a vezetés, sok kiegészítőn át és most is úgy gondoljuk a hatékony progresseléshez és az utánpótlás felöltöztetéséhez a legjobb mód ha a loot council dönt a gear sorsáról. Mondanom sem kell a szabály bármilyen megkerülése azonnali kirúgást von maga után, nem kivételezünk senki kedvéért. Kérlek ne is próbálkozzatok, mert az hamar kiderül és csak lejáratod magad. A guild progressért játszunk, ne hátráltassátok, ennyit nem ér meg semmi ami kieshet. Aki régóta van itt az tudja, hogy ez működik, az újaktól meg ennyi bizalamat kérnénk. Végső soron ez azért van, hogy közösen a legjobban haladjunk és minimalizáljuk az rng-t.


- Raid spot. Az RL, officerek és Advisorok állítják össze a seupot minden bossra, biztosíthatunk hogy nem random vagy haveri alapon. Ez farmon lehet teljesen loot alapú de progressre mindig az adott fightra 20 legjobb ember fog jönni. Ez nem csak gear/skill függvénye, hanem attendance, megbízhatóság, korábbi részvétel és tapasztalat alapján, mindig azt nézve, hogy a guild hogyan tudja a leghatékonyabban megölni azt a bosst nem feltétlen aznap hanem összességében. Ha nem kerültél be annak valami oka van mindig, nem fejeltettünk el. Lehet, hogy úgy érezzük még nem elég a geared vagy nem nyújtottál hasonló fightokon jó teljesítményt, vagy még nincs tapasztalatod a bosson és szeretnénk megölni minnél hamarabb azokkal akiknek van. De lehet, hogy csak kipróbálunk valami más setupot, kevesebb melee, több healer, csak mage, bármi lehet, mindig van valami tervünk a módosítással. Soha ne keseredj el amiatt ha kikerültél, progressen normális az állandó cserélgetés, megnézzük mi működik nekünk. Ha megteheted maradj a gépnél és legyél elérhető mert lehet jössz vissza pár tryal később. Ha egy classból több van és ma a másik került be nem te, akkor is lehet ennek az oka, hogy ma őt is megnéznénk vagy neki is adnánk esélyt a bizonyításra. Nem feltétlen azt jelenti, hogy az idők végezetéig döntöttünk hogy te vagy a gyengébb. Ha nem feltétlen értesz egyet egy döntéssel lehet kérdezni, vagy rávilágítani egy-egy fontosabb dologra whispben, de ezt inkább raid időn kívül preferálnánk, mert raid alatt nem biztos hogy erre is jut erőforrás, hogy válaszoljunk ezekere. Content elején hcn és kesőbb mythic farmon igyekszünk majd egyenlően gearelni a csapatot és vinni azokat is akik le vannak maradva akár gearben akár tapasztalatban, de véges hogy mit bír el a raid és bár mindig megpróbáljuk a lehető legtöbb hasznos lootot kihozni a farmból, ha úgy érezzük, hogy emiatt sokkal lassabban haladunk akkor maximum 5 wipe után, ha látszik, hogy setup probléma van, megyünk kevesebben a fightra és visszatérünk a bossra altokkal és a kimaradtakkal később a héten vagy a következő resetben. Ezért is kérnék mindenkit aki úgy érzi le van maradva, hogy készüljön és tegye oda magát mert ha nem akkor nem tudjuk vinni. BFA első pár raidhete után beállnak majd a rangok szépen, akik raider rangon maradnak, tehát trial és felette azokra a guild mind igényt tart és szeretnénk tovább játszani velük, ne add fel és tegyél meg mindent hogy megmutasd mit tudsz. Ismét ha kikerülsz egy fightról és még mindig raider rangon vagy akkor továbbra is számítunk rád és szeretnénk az összes fightra előbb utóbb bevinni. Mindenkinek szeretnénk és fogunk is esélyt és több lehetőséget is adni, hogy megmutassa mit tud és mennyire szeretné csinálni. Ha láthatóan rosszabbul teljesítesz, akkor dolgozz ennek a megoldásán és ne arra várj, hogy majd bevisznek előbb utóbb. Régi és új ember is tiszta lappal indul, új kieg, mindenkinek egyenlő gearje és egyéb resource-ai lesznek az elején.

-Kötelező Addonok: RCLootCouncil, BigWigs/DBM személyes preferencia, Exorsus Raid Tools sok hasznos funkciója mellett a Note fület használjuk a helyezkedés kiküldésére a raidmemberek között. Ha elbírja a géped akkor WeakAuras 2.

-Ajánlás: Raidre való felkészüléshez hozzátartozik a geared fejlesztése egyénileg is. Kinek ahogy az ideje engedi például mythic+, crafting, heti láda, world bossok, ah boe epicek, amit el tudtok képzelni, minden számít, ne csak arra várj, hogy raiden majd odaadják neked. Hint: a lootcouncil ezt is figyelembe veszi, hogy ki-ki a saját korlátaihoz képest mennyire érkezik meg megfelelő gearben.

Általános szabályok:
-Ha egy személlyel vagy a guilddel van problémád azt próbáld whispben megoldani, vagy kérd az egyik officer segítségét, semmiképp sem a guild chaten KEPSZLOKal való írás a megoldás erre, senki nem kiváncsi rá, és csak toxic lesz tőle a léggkör és magaddal viszel sok embert. Ha valakit nem kedvelsz senki sem kényszerít rá, hogy együtt mythic+ozz vele vagy questelj, hagyd őt békén, nem kell hozzászólni, raiden meg úgysem tűnik fel, ha igen és ott is idegesítő valaki akkor azt kezelni fogjuk. Mégegyszer ha valakivel problémád van akkor próbáld whispben megoldani vagy szólj a vezetőségnek. Ha valaki szerinted rosszul jástzik, attól nem fog jobban teljesíteni ha megmondod neki, hogy szar vagy haver. Ha segíteni akarsz neki, akkor segíts vagy szólj nekünk, valami oka van, hogy miért ő van bent.

-AFK/Kilépés. Legelőször is az ilyen megtörténik és senkinek semmi baja nincs vele. Kérünk titeket, hogy ha afkolnotok kell hosszabban a játékból, vagy csak nem tetszik jelenleg a content vagy máshol játszanál szívesebben akkor szólj. A legrosszabb amit tehetsz hogy csöndben elsunnyogsz, azzal nagyon nehéz helyzetbe hozol minket, mert nem tudjuk, hogy a te helyeddel mit csináljunk. Nagyon hálásak vagyunk ha valaki szól, hogy menne máshova játszani vagy nem tud lenni 1 hétig vagy nem játszana mert kiégett. Az ilyen embert bármikor szívesen visszavesszük, mert szólt és fair volt, ha nem akarod megkönnyíteni az officerek dolgát a szervezésben akkor miért várod el, hogy később ha mégis jösz akkor tárt karokkal várjon a régi helyed. Kérlek ha bármi akadályoz a raidelésben szólj nekünk. Továbbá, akinek van tapasztalat guild vezetésben tudja, hogy rendszeresen megkeresei az új klán vezetősége a régi klánét, hogy érdeklődjön az ember felől akit felvesz. Ha csupa jót tudunk mondani és hagsúlyozzuk, hogy fair és megbízható akkor könnyebb dolgod lesz az új raidcsapatban, mindenki a megbízható embereket keresi. Ennyire a legtöbb raidelő klán vezetése profi, hogy senki ne haragudjon azért mert elmész, kicsit oylan mint egy nagy cég, tud objektív maradni.

- Ez egy játék, ide jól érezni jövünk magunkat, az irl az mindig fontosabb, család munka stb, ez nem az a guild ahol ennek az ellenkezőjét várjuk el tőletek vagy akár azt hogy játsz még ha már nem tetszik akkor is, csak annyit, hogy értesíts minket, hogy tudjuk kezelni a helyzetet.
Üdvözlettel,
Az Elemental Gankery vezetősége

Nincsenek hozzászólások

Kérem jelentkezzen be, hogy hozzászólhasson.